Σχέδιο Παραγωγής & Εμπορίας
2018-2019 | 2020-2021 | 2022-2023
Τον Μάιο του 2018 η ΕΛΟΠΥ αναγνωρίστηκε ως Οργάνωση Παραγωγών σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 397/18235/2017 Υ.Α., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και έκτοτε βάσει των προβλέψεων του Καν. (ΕΕ) 1379/2013 και της 123/22078/4.2.2019 Υ.Α., η ΕΛΟΠΥ καταρτίζει το Σχέδιο Παραγωγής και Εμπορίας (Σ.Π.Ε.) της Οργάνωσης, το οποίο αφού εγκριθεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, προχωρά στην υλοποίηση του. Την παρούσα περίοδο υλοποιείται το εγκεκριμένο Σ.Π.Ε. 2022-2023 της Οργάνωσης μας.
Το τρέχον Σ.Π.Ε. 2022-2023, αποτελεί συνέχεια των εγκεκριμένων Σ.Π.Ε. 2018-2019 και Σ.Π.Ε. 2020-2021 της ΕΛΟΠΥ, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Μέτρου 3.4.1. «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020) (Κωδικός MIS Πράξης: 5052049), κυρίως ως προς τα μέτρα και τις δράσεις ανάπτυξης στρατηγικών για την καλύτερη εμπορία της παραγωγής, προετοιμασίας και διεξαγωγής εκστρατειών για την προώθηση των προϊόντων, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών τοποθέτησης των προϊόντων στην αγορά. Παράλληλα, περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση της παραγωγής των Εταιρειών-Μελών της ΕΛΟΠΥ. Για το 2018 – 2019 και για το 2020 – 2021, ως αγορές-στόχοι επιλέχθηκαν η Ελλάδα και η Ιταλία στις οποίες απευθύνεται το πιο μεγάλο μέρος των προϊόντων των Μελών με όγκο που υπερβαίνει το 50%. Στην Ελλάδα, στόχος είναι η δημιουργία κοινωνικής αποδοχής για τα προϊόντα της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και η αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. Στην Ιταλία, στόχος είναι η διαφοροποίηση των ιχθύων στην αγορά μέσω του brand Fish from Greece και η ισχυροποίηση της ηγετικής θέσης της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας έναντι του έντονου τουρκικού ανταγωνισμού και άλλων χωρών.
Σημειώνεται ότι το Σ.Π.Ε. 2018-2019 συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Μέτρου 3.4.1. «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020) (Κωδικός MIS Πράξης: 5052049), ενώ για το Σ.Π.Ε. 2020-2021 η ΕΛΟΠΥ έχει καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης για το σύνολο των δράσεων του, το οποίο και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 954/12.05.2022 Απόφαση Ένταξης (Κωδικός MIS Πράξης: 5161465) στο πλαίσιο του ίδιου Μέτρου του ΕΠΑΛΘ 2014-2020.
Με γνώμονα την εξωστρέφεια και την καινοτομία, η ΕΛΟΠΥ -με τη σύμφωνη άποψη των 23 Μελών της- αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα που προσφέρει το σύγχρονο περιβάλλον του Marketing και της επικοινωνίας, προκειμένου να προβάλλει με επιτυχία την Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια και να προωθήσει αποτελεσματικά τα προϊόντα των Μελών της στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Η στρατηγική Marketing αποτυπώνεται σε μια σύγχρονη, δημιουργική και πρωτότυπη στρατηγική Επικοινωνίας βασισμένη στη διαφάνεια της ελληνικής θάλασσας και των διαδικασιών της ιχθυοπαραγωγής. Για τις δράσεις που υποστηρίζουν τους στόχους της, η ΕΛΟΠΥ έχει επιλέξει τον δρόμο της μέγιστης προβολής και της μεγιστοποίησης του διαθέσιμου budget, με ένα πλέγμα παράλληλων δράσεων στις δύο χώρες.
Βασική φιλοσοφία της Οργάνωσης είναι η επιχειρηματική ελευθερία των Μελών της, στο πλαίσιο της λειτουργίας και του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς, και συνεπώς δεν είναι εφικτό ούτε θεμιτό να προγραμματιστεί άμεσα ή έμμεσα η παραγωγή των Μελών της. Ωστόσο, για τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό της παραγωγής και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η προσφορά επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, η Οργάνωση θα λαμβάνει μέτρα που θα έχουν ως στόχο:
• Την προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, με έμφαση στη θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ.
• Τη βελτίωση των διαθέσιμων πληροφοριών μεταξύ των μελών της Οργάνωσης για τον καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγής και των πωλήσεων των κύριων ειδών εμπορίας της Οργάνωσης, ώστε να προωθείται ο ορθολογικός προγραμματισμός της παραγωγής τους.
• Τη συμμετοχή της Οργάνωσης σε κοινές ομάδες εργασίας με παραγωγούς άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις προσφοράς και ζήτησης στις αγορές των κύριων ειδών εμπορίας της Οργάνωσης.
• Την ανάπτυξη και διάδοση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας, όπως π.χ. την παραγωγή νέων ειδών, την περιβαλλοντική παρακολούθηση των υδάτων στις ΠΟΑΥ, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εκτρεφόμενων ιχθυοπληθυσμών κ.ά.
• Τη δημιουργία συλλογικής ταυτότητας Fish from Greece των προϊόντων των Μελών της. Εκτός από τα μέτρα που θα λάβει η Οργάνωση για τον καλύτερο προγραμματισμό της προσφοράς, θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μια στρατηγική εμπορίας η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των όρων διάθεσης των προϊόντων της όπως, μεταξύ άλλων:
- Τον προσδιορισμό των απαιτήσεων της αγοράς σε σχέση με την ποσότητα, ποιότητα και την παρουσίαση των προϊόντων.
- Τον προσδιορισμό τυχόν νέων αγορών και άλλων εμπορικών δυνατοτήτων για τα μέλη της Οργάνωσης.
- Τον διάλογο και τον συντονισμό με άλλους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού, για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων της Οργάνωσης.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών η Οργάνωση θα πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες ενέργειες:
• Έρευνες για την αξιολόγηση των κύριων αγορών-στόχων, δεδομένου ότι σε αυτές διατίθεται πάνω από το 80% των προϊόντων των μελών της Οργάνωσης.
• Παρακολούθηση των τάσεων των αγορών ενδιαφέροντος, ώστε να υπάρχει διαρκής ροή πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος των αγορών αλλά και τον ανταγωνισμό.
• Δημιουργία συλλογικής ταυτότητας για την ανάδειξη και καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων της Οργάνωσης σε όλες τις αγορές.
• Επικοινωνία της συλλογικής ταυτότητας των προϊόντων της Οργάνωσης σε παράγοντες που επηρεάζουν ή συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού στις αγορές στόχο (MME, καταναλωτές και αγοραστές).
• Υλοποίηση “quick win” προωθητικών ενεργειών ανάλογα με την αγορά-στόχο.
• Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις για την προώθηση των προϊόντων και την αξιοποίηση νέων εμπορικών ευκαιριών.