Ρεπορτάζ από το Euronews για τις γυναίκες της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και τον ρόλο τους στη γαλάζια οικονομία
Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια πρωταγωνίστησε στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου και παραγωγού του Euronews, Dennis Loctier, στο οποίο συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα για την ανάπτυξη του κλάδου. Το ντοκιμαντέρ με θέμα «Ένας ωκεανός από ευκαιρίες, οι γυναίκες μεταμορφώνουν τη γαλάζια οικονομία» προβλήθηκε στις 29 Μαρτίου 2022 και άνοιξε τον διάλογο γύρω από θέματα ισότητας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, μιλώντας μεταξύ άλλων με την Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛΟΠΥ και τη Lara Barazi – Γερουλάνου, CEO των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς και μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ.
Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα μόνο το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ευρώπης στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και συνήθως οι εργαζόμενες στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια απασχολούνται σε χαμηλόβαθμες και χαμηλόμισθες θέσεις.
Ο κλάδος αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο αυτή την έλλειψη έμφυλης ισορροπίας, η οποία οφείλεται σε παρωχημένες κοινωνικές αντιλήψεις και στην έλλειψη ευαισθητοποίησης των νέων γυναικών σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, προωθεί την ισότητα των φύλων, στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και πραγματοποιεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη σημασία των γυναικών στον κλάδο.
Η Lara Barazi– Γερουλάνου σχολίασε σχετικά «Η πλειοψηφία της διοικητικής μας ομάδας στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς είναι γυναίκες. Φανταστικές γυναίκες που εργάζονται σε διάφορα τμήματα όπως R&D, Πωλήσεις, Ποιοτικό Έλεγχο και HR. Σαν επιχείρηση είμαστε ιδιαίτερα ευέλικτοι όσον αφορά την άδεια μητρότητας και την εξ αποστάσεως εργασία.»
«Οι άντρες της εταιρείας εξακολουθούν να αναλαμβάνουν πιο χειρωνακτικές εργασίες, όπως το τάισμα των ψαριών και την επιθεώρηση των διχτυών, ενώ οι γυναίκες κατέχουν σημαντικούς διοικητικούς ρόλους. Αγκαλιάζοντας αυτή τη διαφορετικότητα, η εταιρεία διευκολύνει τους υπαλλήλους της να εξισορροπούν τις υποχρεώσεις μεταξύ εργασίας και οικογένειας.»
Η Ισμήνη Μπογδάνου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε τη διαφορετικότητα και έχουμε ανάγκη από αλλαγή . Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να είναι πολύ προσαρμοστικές, να συνεργάζονται καλά με άλλους ανθρώπους. Είναι καλές διαπραγματεύτριες και πολύ συγκεντρωμένες στη δουλειά τους. Θα ήταν καλό για τον κλάδο μας να είναι πολυσχιδής, να απασχολεί περισσότερες γυναίκες, αλλά και ανθρώπους που θα φέρουν νέες ιδέες και νέες τεχνολογίες, ανθρώπους από το εξωτερικό που έχουν προηγμένες ιδέες για το πώς να εργαστούν στην υδατοκαλλιέργεια. Αυτό θα άλλαζε σημαντικά τον τρόπο που δουλεύουμε μέχρι σήμερα.»
«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τα σχολεία για την υδατοκαλλιέργεια. Κάνουμε σεμινάρια, γράφουμε άρθρα για τη σημασία των γυναικών στον κλάδο και παρουσιάζουμε στις γυναίκες τα διαφορετικά μονοπάτια και τις επαγγελματικές πορείες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αν ήθελαν να ενταχθούν σε αυτόν τον τομέα. Δεν υπάρχει μόνο το συσκευαστήριο σαν επιλογή ούτε είναι ανάγκη να βρίσκονται στο νερό όλη μέρα, οι γυναίκες μπορεί να είναι μηχανικοί, ερευνητές, επιστήμονες, ειδικές στα τρόφιμα ή ακόμη και καπετάνιοι αν το επιθυμούν».
Για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων θα χρειαστεί χρόνος, αλλά η ιχθυοκαλλιέργεια οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση καταρρίπτοντας τα στερεότυπα ότι ο κλάδος είναι μόνο για άντρες.
*Τα γυρίσματα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ έγιναν στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.