Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022: Με την υποστήριξη της ΕΛΟΠΥ

Νοέμβριος 2022

Πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 με την υποστήριξη της ΕΛΟΠΥ

  • Στο επίκεντρο των συζητήσεων η άμεση έγκριση των μέτρων ενίσχυσης του κλάδου

 

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ήταν χρυσός χορηγός στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στο Athens Marriot Hotel, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Συνέδριο, που αποτελεί πλέον θεσμό για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, είχε θέμα «Τα νέα δεδομένα, πολιτικές και δράσεις προσαρμογής». Συνδιοργανώθηκε από τις εταιρείες Next is Now και Dome Consulting  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με σημαντικούς εκπροσώπους από την Πολιτεία, την κυβέρνηση, τους Επιστημονικούς Φορείς, τον Κλάδο και επενδυτικά σχήματα παγκόσμιας εμβέλειας.

Τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν το πώς και σε τι βαθμό η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και συγκεκριμένα την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς και ποιες πολιτικές και διορθωτικά μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν για την αποτελεσματική ενίσχυση του κλάδου.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας κα. Μαρίνα Πέτρου, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστιάννα Καλογήρου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα» κα. Ευθυμία Γιόκαλα, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και Μέλος της Επιτροπής Αλιείας κα. Clara Eugenia Aguilera Garcia, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης κ.α. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους.

Την ΕΛΟΠΥ εκπροσώπησαν σε δυο panels ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ, και ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, Γενικός Γραμματέας, τονίζοντας την άμεση ανάγκη στήριξης του κλάδου και ειδικά των μικρομεσαίων παραγωγών, καθώς και την ανάγκη επίλυσης του χωροταξικού ζητήματος.

Ο κ. Απόστολος Τουραλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής με θαυμαστά επιτεύγματα. Και είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας μας, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οικονομικά υγιείς, να συντηρήσουν τη δυναμική τους, αλλά και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι όταν μιλάμε για ενίσχυση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, μιλάμε για την ενίσχυση των παραγωγών ελληνικών ψαριών εκτροφής και κυρίως των μικρομεσαίων παραγωγών». Υπογράμμισε επίσης ότι «Οι αυξήσεις στις βασικές εισροές της ιχθυοκαλλιέργειας, όπως οι ιχθυοτροφές, τα ιχθυοκιβώτια, το υγρό οξυγόνο, η ενέργεια και οι μεταφορές, είναι τεράστιες. Οι παραγωγοί των ελληνικών ψαριών έχουν απορροφήσει το μέγιστο του κόστους αυτού, έχοντας επιβαρύνει στο ελάχιστο τον Έλληνα φορολογούμενο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία για τη συνεργασία που έχουμε, αλλά και να τονίσω ότι περιμένουμε την αρωγή της πολιτείας. Θα πρέπει το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να ξεκινήσει άμεσα, ώστε να δοθούν ενισχύσεις και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου – και όλα αυτά μέσω αδιάθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.»

Ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου από την πλευρά του επισήμανε ότι «Η Ελλάδα παράγει το 60% της ευρωπαϊκής παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού, αλλά η διαδικασία διαμόρφωσης νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας εξακολουθεί να είναι χρονοβόρα και δύσκολη, λόγω γραφειοκρατίας και υποδομών. Για να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία απαιτούνται πάνω από 2 χρόνια και από εκεί και πέρα χρειάζονται 16-18 μήνες παραγωγικής διαδικασίας για να μεγαλώσουν τα ψάρια και να μπορέσει κανείς να τα εμπορευτεί. Από το 2011 που έχει βγει το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, απαγορεύεται η οποιαδήποτε ίδρυση ή η επέκταση μονάδων στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργηθούν οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών, όμως τα τελευταία 11 χρόνια, μετά από συνεχόμενες παρατάσεις, έχουν εγκριθεί μόνο 6 Περιοχές.»