Σημαντικές παρεμβάσεις στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας
- Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΛΟΠΥ, ως ασημένιου χορηγού.
- Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική ανάπτυξης του κλάδου, στην αρμονική συνύπαρξη με τον τουρισμό και στην επίλυση του χωροταξικού ζητήματος.
Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2021 με θέμα «2021-2027: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και τα κρίσιμα ορόσημα», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Athens Marriott, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις εταιρείες Next is Now και Dome Consulting Firm και με εκτεταμένη εκπροσώπηση από την Πολιτεία, τη Διοίκηση, τους Επιστημονικούς Φορείς και τον Κλάδο.
Σε σύντομο χαιρετισμό, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ελληνικό ψάριαποτελεί ένα προϊόν περιζήτητο διεθνώς, που αναδεικνύεται σε εξαγωγικό μοχλό της χώρας, ενώ στο εσωτερικό η ιχθυοκαλλιέργεια γίνεται η γέφυρα που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με την τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στον κλάδο, βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο με οριστική χωροθέτηση των περιοχών υποδοχής των υδατοκαλλιεργειών, ώστε να διευκολυνθούν οι νέες επενδύσεις, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμισή τους και αποδίδοντάς του κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα.
Την ΕΛΟΠΥ εκπροσώπησαν σε δύο panels ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ και ο κ. Κωνσταντίνος Μπόκας, Μέλος του ΔΣ και Ταμίας, δίνοντας έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου για τα επόμενα χρόνια, τις επενδύσεις, τη σημασία μιας αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των δραστηριοτήτων του τουρισμού και της υδατοκαλλιέργειας και στη διευθέτηση του χωροταξικού πλαισίου, το οποίο θα αποτελέσει το κύριο αναπτυξιακό εργαλείο για τον κλάδο, τονίζοντας τη στενή συνεργασία και τον ανοιχτό διάλογο που υπάρχει σε όλη αυτή τη διαδικασία με την πολιτική ηγεσία και τα αρμόδια υπουργεία. Αναφέρθηκαν επίσης στην ιδιαίτερη σύνδεση των επιχειρήσεων του κλάδου με τις τοπικές κοινωνίες, τόσο μέσω των χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας όσο και μέσω της ενεργού στήριξης των τοπικών δραστηριοτήτων και των αναγκών.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, κ. Απόστολος Τουραλιάς, επισήμανε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ευρώπη και δεύτερη διεθνώς, καθώς και ότι ο κλάδος έχει πλέον θέσει τις σωστές βάσεις και τη στρατηγική για να έχει μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Τόνισε ότι σαφώς υφίσταται η πολιτική βούληση για την υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου, αλλά έχει έρθει η στιγμή να μεταφραστεί σε πράξη. Υπογράμμισε επίσης ότι, παρότι το πρώτο χωροταξικό σχέδιο για την Υδατοκαλλιέργεια, δέκα χρόνια πριν, είχε κριθεί επαρκέστατο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα από το 2017 μέχρι σήμερα να έχουν ήδη δοθεί τέσσερις παρατάσεις και να αναμένεται η ανακοίνωση της πέμπτης.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία κ. Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους και μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης , ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Dr. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γ.Γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Γιάννης Σμυρλής, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και άλλοι.
Τα ψάρια στο γεύμα που ακολούθησε ήταν ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, με την ευγενική χορηγία της ΕΛΟΠΥ.