Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας
Μια ιχθυοπαθολόγος απαντά σε όλες τις απορίες για την εκτροφή των ψαριών
Δίνουν ορμόνες στα ψάρια για να μεγαλώσουν γρήγορα; Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ζουν στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο μέσα στα κλουβιά; Τρώνε ό,τι να’ναι; Είναι γεμάτα αντιβιοτικά; Όπου υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες η θάλασσα είναι μολυσμένη, ακατάλληλη για μπάνιο;
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους μύθους που ακούγονται κατά καιρούς για τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.
Σε μία σειρά από 5 σύντομα βίντεο, η Κατερίνα Λύτρα, Senior Veterinarian & Aquaculture Specialist, λύνει όλες τις απορίες παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την παραγωγή των ψαριών, τις τροφές τους, την φρεσκότητα και την προέλευσή τους, τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας, τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά, καθώς και για το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα ψάρια.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις αλήθειες της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας:
- Τα ψάρια είναι ένας οργανισμός του οποίου την ανάπτυξη δεν μπορεί κανείς να επιταχύνει τεχνητά, βάζοντας δηλαδή ορμόνες στην τροφή. Τα ψάρια χρειάζονται 3 μήνες στο εκκολαπτήριο και 18 μήνες στους κλωβούς στη θάλασσα για να φτάσουν στο βάρος των 400 γρ. όπου και είναι πλέον εμπορεύσιμα.
- Αν τα ψάρια ζούσαν σε ακάθαρτα νερά, δεν θα επιβίωναν. Η ποιότητα του νερού είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ιχθυοκαλλιέργειας και γι’ αυτό διατηρείται σε καλή κατάσταση από τους παραγωγούς. Γι’ αυτό επίσης και οι ιχθυοκλωβοί μέσα στους οποίους ζουν τα ψάρια μέχρι τη στιγμή που αλιεύονται, βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα όπου υπάρχουν ισχυρά ρεύματα και μεγάλα βάθη.
- Στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της ΕΛΟΠΥ, τα ψάρια τρέφονται με πλήρως ισορροπημένες ιχθυοτροφές που αποτελούνται κατά 20% – 40% από ιχθυάλευρα, κατά 15% από ιχθυέλαια και από ένα πρόμειγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες C, E, κλπ. Η σύσταση των ιχθυοτροφών τους είναι ανάλογη με τις διατροφικές συνήθειες του κάθε είδους ψαριού στη φύση.
- Όπως όλα τα εκτρεφόμενα ζώα έτσι και τα ψάρια προσβάλλονται από ασθένειες. Για λόγους ευζωίας λοιπόν, καθώς επίσης και για λόγους προστασίας του ιχθυαποθέματος, εφόσον παραστεί ανάγκη, γίνονται θεραπευτικές αγωγές από Κτηνιάτρους- Ιθχυοπαθολόγους. Οι φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται έχουν άδεια από τον ΕΟΦ για χρήση στα ψάρια. Για την πλήρη απομάκρυνση του φαρμάκου από τον οργανισμό τους τηρείται ο χρόνος αναμονής μετά την θεραπεία, που είναι περίπου 20 μέρες έως ότου διατεθούν στην αγορά ως τρόφιμο. Απαγορεύεται να διατεθούν νωρίτερα.
- Η κατάσταση του νερού και του βυθού ελέγχεται καθημερινά με υποβρύχιες κάμερες, αναλύσεις, δύτες, αλλαγές διχτυών και στην περίπτωση που κάτι αποκλίνει από τα όρια, πραγματοποιούνται διορθωτικές ενέργειες. Για την προστασία του περιβάλλοντος έχει προβλεφθεί επίσης η μετακίνηση των ιχθυοκλωβών σε παρακείμενο σημείο, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον, καθώς η θάλασσα έχει την ικανότητα για αυτοκάθαρση. Οι ιχθυοκαλλιέργειες σε περιοχές Natura δεν απαγορεύονται. Εκείνο που απαγορεύεται είναι να υπάρχουν εγκαταστάσεις πάνω από λιβάδια με Ποσειδώνιες ή άλλες φυκιάδες. Σε αυτά τα σημεία δεν δίνονται άδειες για ιχθυοκαλλιέργεια.
- Τα ψάρια της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας όταν φτάνουν στον ιχθυοπώλη είναι ψάρια ημέρας ή ακόμη και μερικών ωρών, καθώς αλιεύονται κατά παραγγελία και οι ποσότητες είναι ελεγχόμενες. Η υγιεινή τους ελέγχεται από τις Κτηνιατρικές αρχές και εφαρμόζεται νομοθετημένο σύστημα Αυτοελέγχου με βάση το οποίο αδειοδοτούνται. Διακινούνται πάντα μέσα σε ισοθερμικά κιβώτια με πάγο και συνεπώς φτάνουν φρέσκα στο σημείο πώλησης διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά.
Λύστε όλες σας τις απορίες για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στα παρακάτω 5 βίντεο:
Μύθοι και αλήθειες για την παραγωγή των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας
Μύθοι και αλήθειες για την τροφή των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας
Μύθοι και αλήθειες για τα φάρμακα των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας
Μύθοι και αλήθειες για το περιβάλλον που ζουν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας
Μύθοι και αλήθειες για την φρεσκότητα και την προέλευση των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας