Βιώσιμες πρακτικές υδατοκαλλιέργειας – Εκπαιδευτικό συνέδριο

Το καινοτόμο πρόγραμμα επικοινωνίας της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικό συνέδριο στην Τυνησία για νέες γυναίκες από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

 

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα: «Βιώσιμες πρακτικές υδατοκαλλιέργειας – εκπαιδευτικό συνέδριο για νέες γυναίκες από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα», που έλαβε χώρα στην Τυνησία, υπό την αιγίδα της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Το εκπαιδευτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες περιοχές της Τυνησίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Τυνησίας και τοπικούς φορείς και απευθυνόταν αποκλειστικά σε 20 νέες γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η μύηση σε νέες τεχνολογίες και καλές πρακτικές της υδατοκαλλιέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες έχουν έναν σπουδαίο ρόλο στην υδατοκαλλιέργεια και συνεισφέρουν ενεργά σε όλους τους τομείς -από τη διαδικασία εκτροφής των ψαριών μέχρι τον ποιοτικό έλεγχο και την έρευνα. Στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν από 17% έως 26% του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στην Τυνησία, η έρευνα στην υδατοκαλλιέργεια γίνεται ως επί το πλείστον από γυναίκες – σε ποσοστό άνω του 56%.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛΟΠΥ, Ισμήνη Μπογδάνου, παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Αναγνωρισιμότητα και κοινωνική αποδοχή μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων – το success story της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της, η Ισμήνη Μπογδάνου αναφέρθηκε στη στρατηγική προσέγγιση της ΕΛΟΠΥ για την εδραίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και διεθνώς, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και στις ενέργειες της ΕΛΟΠΥ για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στην ιχθυοκαλλιέργεια, μέσω της συνεργασίας της με σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας και μέσω προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, αξιωματούχοι της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 width=

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας