Λαβράκι με λαχανικά

Cucina di Caruso

Λαβράκι

2 μερίδες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 φιλέτα λαβράκι Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

15 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

50 ml. λευκό κρασί

4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Για τα συνοδευτικά ψητά λαχανικά:

1/2 ραντίτσιο κομμένα στα τέταρτα

1/2 φινόκιο κομμένο στα τέταρτα

6-8 λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση

1/2 κόκκινη και 1/2 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες

15 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

50 ml. λευκό κρασί

Αλάτι, πιπέρι

Λαβράκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε τα λαχανικά:

Ρίχνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι που θερμαίνεται σε υψηλή ένταση και όταν κάψει, τοποθετείτε τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και να μαραθούν λίγο. Σε 3’ τα γυρνάτε απ’ την άλλη να πάρουν χρώμα κι από εκεί και αλατοπιπερώνετε. Στα 6’ περίπου λεπτά τα σβήνετε με κρασί και όταν καταλαγιάσουν οι ατμοί και εξατμιστεί όλο το κρασί, κλείνετε το μάτι και τα αφήνετε εκεί να μένουν ζεστά. Συνολικά το σοτάρισμα των συγκεκριμένων λαχανικών δεν υπερβαίνει τα 10’.

Σοτάρετε τα φιλέτα του λαβρακιού:

Ρίχνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι που θερμαίνεται σε υψηλή ένταση και μαζί του και τα κλωνάρια απ’ το θυμάρι. Όταν κάψει το λάδι, τοποθετείτε τα φιλέτα με την πέτσα από κάτω. Σε ένα λεπτό χαμηλώνετε την ένταση στα 6/9 και αλατοπιπερώνετε. Στα 4 λεπτά, τα γυρνάτε προσεκτικά με σπάτουλα απ’ την άλλη και αφαιρείτε την πέτσα, που συνήθως δεν στέκεται πάνω τους (αν θέλετε την πέτσα ως μεζέ, αφήστε τη να γίνει κριτσανιστή στο τηγάνι και αφαιρέστε τη αμέσως πριν μπει το κρασί). Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε και απ΄ την άλλη πλευρά και σε ένα λεπτό σβήνετε με το κρασί. Μόλις καταλαγιάσουν οι ατμοί και εξαφανιστεί το κρασί, σβήνετε το μάτι και σερβίρετε. Συνολικά, ο χρόνος σοταρίσματος του ψαριού είναι περί τα 7’.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε από ένα φιλέτο στο κάθε πιάτο και μοιράζετε τα λαχανικά. Θα εντυπωσιαστείτε απ’ το ότι δεν χρειάζεται η παραμικρή σάλτσα ή λαδολέμονο, καθώς ψάρι και λαχανικά είναι ζουμερά και σφριγηλά και η φρέσκια, αυθεντική τους γεύση σας παρουσιάζεται αγνή σε κάθε μπουκιά. Καμμιά φορά, η απόλυτη απλότητα είναι η πιο νόστιμη οδός!

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας