Φαγκρί ψητό στα κάρβουνα

Aπό Cucina Caruso

Φαγκρί ψητό στα κάρβουνα

Φαγκρί

Ψητό Ψάρι

2 μερίδες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φαγκρί Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας (600-800γρ.)

50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 λεμόνι, τον χυμό

Φαγκρί

Ψητό Ψάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καθαρίζετε τη σχάρα

Η πρώτη δουλειά σας είναι να καθαρίσετε σχολαστικά τη σχάρα της ψησταριάς που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό είναι και ένα απ’ τα βασικά μυστικά της διαδικασίας. Όταν το μέταλλο είναι καυτό, αν είναι βρώμικο, το δέρμα και η σάρκα του ψαριού θα κολλήσει οπωσδήποτε πάνω του, οπότε η καθαριότητα της σχάρας είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιείτε μια βούρτσα καθαρισμού, σύρμα , λιποδιαλυτικό σπρέι ή και απλό υγρό πιάτων. Η σχάρα σας πρέπει να λάμπει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

2. Φτιάχνετε τη θράκα

Απλώστε και ανάψτε τα κάρβουνα και περιμένετε μέχρι να είναι «χωνεμένα τα κάρβουνα» πριν έρθει η ώρα να μπει το ψάρι. Εμπειρικά, αν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας πάνω απ’ τη θράκα για περίπου 7 δευτερόλεπτα, σημαίνει ότι είστε σε αυτή τη φάση. Οπτικά επίσης θα δείτε ότι τα κάρβουνα είναι σε γενικές γραμμές άσπρα.

3. Προετοιμάζετε το ψάρι

Εδώ το σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ χαράζετε το ψάρι με το μαχαίρι, όπως κάνουν πολλοί «για να ψηθεί καλά», γιατί θα το στεγνώσετε. Το ψάρι πρέπει να μείνει όπως είναι καθαρισμένο στο ψήσιμο και το ψήσιμο να είναι ήπιο. Το μόνο που κάνετε είναι να το περάσετε με λίγο ελαιόλαδο απ’ έξω, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

4. Επιλέγετε τρόπο ψησίματος (εναλλακτικές προσεγγίσεις)

Η πρώτη εναλλακτική σας, είναι να χρησιμοποιήσετε μια σχάρα χειρός (και αυτή σχολαστικά καθαρισμένη) όπου θα βάλετε μέσα το ψάρι και θα το γυρνάτε ακουμπώντας την πάνω στη σχάρα της ψησταριάς. Αυτή είναι η πιο ασφαλής και εύκολη επιλογή για έναν αρχάριο στο ψήσιμο.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι να ακουμπήσετε το ψάρι κατευθείαν πάνω στη καυτή σχάρα της ψησταριάς. Αυτή η τεχνική είναι ιδανική και για κλειστές, αμερικάνικου τύπου ψησταριές / bbq. Σε κάθε περίπτωση εδώ είναι απαραίτητη μια καλή, εύκαμπτη μεταλλική σπάτουλα, για το γύρισμα.

5. Ψήνετε το ψάρι

Στο ψήσιμο του ψαριού προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε τις κινήσεις και τα γυρίσματα, επειδή η πρώτη ύλη είναι ευαίσθητη. Ιδανικά ψήνετε πρώτα τη μία πλευρά και μετά γυρνάτε απ’ την άλλη. Το μαγικό νούμερο του πόσα ακριβώς λεπτά απ’ τη μία και απ’ την άλλη είναι σχετικό. Μόνο το θερμόμετρο και η εμπειρία θα βοηθήσουν εδώ, δίνοντας πάντως ως ένα βασικό μπούσουλα για το ψήσιμο ενός φαγκριού το ότι μπορεί να πάρει 6-9 λεπτά από την κάθε πλευρά με σχετικά χωνεμένα κάρβουνα.

Ο στόχος σας για το απολύτως ιδανικό ψήσιμο είναι η θερμοκρασία στο κέντρο του ψαριού να φτάσει τους 60°C , εκεί που οι πρωτεΐνες της σάρκας του, από ημιδιαφανείς γίνονται λευκές.

6. Ανοίγετε και ξεκοκαλίζετε το ψάρι

Όταν το ψάρι έχει ψηθεί, το μεταφέρετε με τη σπάτουλα σε ευρύχωρη πιατέλα. Με το φαγκρί σας στη πιατέλα, παίρνετε ένα μεγάλο μαχαίρι και πιρούνι και το ανοίγετε για να το ξεκοκαλίζετε σύμφωνα με τις ικανότητές σας. Η πιο απλή λύση είναι να το κόψετε στη πάνω πλευρά στη γραμμή της ραχοκοκαλιάς και να ανοίξετε το μισό φιλέτο της κοιλιάς απ’ τη μια πλευρά και το άλλο της πλάτης απ’ την άλλη.

Σερβίρισμα:

Συνδυάζετε σε αναλογία 3 ή 4 προς 1, ελαιόλαδο με λεμόνι και τα χτυπάτε να γίνει λαδολέμονο και πασπαλίζετε δειλά με ανθό αλατιού. Συνδυάζετε το φαγκρί σας, ιδανικά με βραστά χορταρικά.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας