Φαγκρί “all-acqua pazza”

Από Cucina Caruso

Φαγκρί "all-acqua pazza"

Φαγκρί

Ψάρι βραστό

2 μερίδες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φαγκρί Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας (700-800 γρ.) ή δύο μικρότερου μεγέθους (400-600γρ.)
200 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια ή/και βελανίδια
4-6 σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
50 ml. παρθένο ελαιόλαδο
80 ml. λευκό κρασί
300 ml. βραστό νερό
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Φαγκρί

Ψάρι βραστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Καθαρίζετε σχολαστικά το φαγκρί (αν δεν το έκανε ο ιχθυοπώλης) ξελεπίζοντάς το, και αφαιρώντας βράγχια και εντόσθια. Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση, ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, βράζετε νερό στο βραστήρα και καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου.

2. Ποσάρετε το φαγκρί:

Βάζετε σε μεγάλο τηγάνι (που να χωράει το φαγκρί) το ελαιόλαδο και σε ήπια ένταση σοτάρετε για 2-3 λεπτά το σκόρδο και το μπούκοβο, να δώσουν αρώματα στο λάδι που στη συνέχεια θα μεταφέρει σ’ όλο το φαγητό.

Προσθέτετε το κρασί και στη συνέχεια το βραστό νερό και αλατοπίπερο.  Προσοχή: Αν το λάδι σας έχει κάψει, προσθέτοντας νερό και κρασί θα τσιτσιρίσει και θα πετάξει σταγόνες.

Αν έχετε ένα ή δύο μικρότερα ψάρια των 400 γρ. που δεν έχουν μεγάλο πάχος, τότε μπορείτε να προσθέσετε τα τοματίνια απ’ την αρχή. Αν έχετε ένα μεγάλο ψάρι, προσθέστε τα όταν το γυρίσετε.

Ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού σας, στα 5’-8’ από τότε που ρίξατε το νερό στο τηγάνι, γυρίστε  το ψάρι απ’ την άλλη πλευρά. Το κρατάτε περίπου άλλο τόσο χρόνο απ’ την άλλη και στη συνέχεια το αφαιρείτε στη πιατέλα.  Αφαιρέστε και τα ντοματίνια στη πιατέλα και δυναμώστε την ένταση του ματιού για να πήξετε κάπως τη σάλτσα.

Σημείωση:

Στόχος είναι να καταλήξετε με μια λεπτόρρευστη σάλτσα. Οπότε αφήνετε τη σάλτσα να φτάσει σ’ αυτό το σημείο βράζοντας σε δυνατή ένταση (1’-5’ ανάλογα και με το αν προσθέσατε νερό). Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα, προσθέτετε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στη συνέχεια, περιχύνετε τη σάλτσα στο ψάρι και σερβίρετε.

Σερβίρισμα:

Το πιάτο είναι εντυπωσιακό όταν το ψάρι έρχεται ολόκληρο με τα ντοματίνια γύρω-γύρω και τη λεπτόρρευστη σάλτσα τριγύρω. Βέβαια είναι πάντα πιο πρακτικό αν το ψάρι έχει φιλεταριστεί πριν μπει στο πιάτο και ακολουθηθεί η αντίστοιχη λογική σερβιρίσματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συνταγή, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας